Vecobv logo
  • Veco BV

    Historie

In 1938 is de Nederlandse staat in het IJsselmeer begonnen met het leggen van een dijk bestemd voor de toekomstige Noordoostpolder. Na een periode van twee jaar pompen viel de kersverse polder in 1942 droog. Er werd toen riet gezaaid, sloten gegraven en draineerbuizen gelegd om de weke grond droog te krijgen. In 1954 is Jan Veendrick, de vader van Hans, Jos en Frans, vanuit Gelderland in de buurt van Arnhem naar de Noordoostpolder gekomen om een boerderij te pachten. Hij leverde zijn boerderij daar in en kreeg hier een gemengd bedrijf van 24 hectare. Hij startte begin 60er jaren met de teelt van bloembollen, o.a. tulpen en gladiolen.

Toen

In 1975 richt Hans Veendrick  het bedrijf Veco Groenten en Fruit B.V. op. Veco begint met het telen, wassen en snijden van de zogeheten marktwortelen (winterwortelen). Later, in 1979, is er overgestapt naar de waspeen en verwerking van groenten voor derden. Veco was destijds gevestigd aan de loswal in Creil. Jos Veendrick en Frans Veendrick, de twee mededirecteuren zijn in 1982 bij het bedrijf gekomen. Zij hadden samen een bedrijf, Gebr. Veendrick in de teelt van bloembollen (tulpen). In 1982 gingen de twee bedrijven samen en is er begonnen met de teelt van zilveruien voor een zilveruien verwerker. In 1985 ging de directeur van deze onderneming met pensioen. Veco heeft de machines overgenomen en is gestart met het schillen en verwerken van zilveruien. In 1988 werden er voor het eerst Parijse wortelen geteeld. In 1994 wordt de eerste koelcel gebouwd en deze zijn na uitbreiding in 2000 en 2004 goed voor een opslagcapaciteit van 48.000m3 koeling met een capaciteit tot -20C. Na het overlijden van oprichter Hans Veendrick in het jaar 2000 maakt zijn zoon  Jan Veendrick deel uit van de directie.  In 2006  heeft Veco het zilveruien verwerkingsbedrijf Prodimex  uit Nieuw-Vossemeer overgenomen. Sinds 2010 is de gedeponeerde naam Veco groenten en bloembollen B.V. In 2013 neemt Veco het besluit om niet langer actief te zijn in de bloembollensector en zich verder te specialiseren in de teelt en verwerking van zilveruien en Parijse wortelen. 2014 is het laatste jaar dat er producten verwerkt worden op de locatie van Prodimex. De koeling wordt in 2014 uitgebreid tot 61.000m3.

Historie Veco BVHistorie Veco BV

Heden

Veco is momenteel gespecialiseerd in het verwerken van groenten tot een halffabricaat voor industriele klanten. Het bedrijf is gespecialiseerd in het telen en verwerken van zilveruien en het telen, wassen en sorteren van Parijse wortelen. Sporadisch worden er aardappelen en wortelen gewassen voor derden. Ook worden er rode bieten geteeld. De koelcellen worden tevens verhuurd aan derden voor de opslag voor winterpeen, kool en diverse andere producten. Op de productielocatie in Creil wordt per jaar ongeveer 40.000 ton groenten verwerkt (exclusief koeling). Er wordt gewerkt volgens een HACCP-systeem met strenge regels voor hygiëne en voedselveiligheid.