Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Historie en Geschiedenis

In 1938 is de Nederlandse staat in het IJsselmeer begonnen met het leggen van een dijk bestemd voor de toekomstige Noordoostpolder. Na een periode van twee jaar pompen viel de kersverse polder in 1942 droog. Er werd toen riet gezaaid, sloten gegraven en draineerbuizen gelegd om de weke grond droog te krijgen. In 1954 is Jan Veendrick, de vader van Hans, Jos en Frans, vanuit Gelderland in de buurt van Arnhem naar de Noordoostpolder gekomen om een boerderij te pachten. Hij leverde zijn boerderij daar in en kreeg hier een gemengd bedrijf van 24 hectare. Hij startte begin jaren 60 met de teelt van bloembollen, o.a. tulpen en gladiolen.

Toen

In 1975 richtte Hans Veendrick het bedrijf Veco Groenten en Fruit B.V. op. Veco begon met het telen, wassen en snijden van de zogeheten marktwortelen (winterwortelen). Later, in 1979, werd er overgestapt naar de waspeen en verwerking van groenten voor derden. Veco was destijds gevestigd aan de loswal in Creil. In 1980 verhuisde Veco naar het Creilerpad. Jos Veendrick en Frans Veendrick, de twee mededirecteuren zijn in 1982 bij het bedrijf gekomen. Zij hadden samen een bedrijf, Gebr. Veendrick in de teelt van bloembollen (tulpen). In 1982 gingen de twee bedrijven samen en is er begonnen met de teelt van zilveruien voor een zilveruien verwerker. In 1985 ging de directeur van deze onderneming met pensioen. Veco heeft de machines overgenomen en is gestart met het schillen en verwerken van zilveruien. In 1988 werden er voor het eerst Parijse wortelen geteeld. In 1994 werd de eerste koelcel gebouwd, deze zijn na uitbreiding in 2000 en 2004 goed voor een opslagcapaciteit van 48.000m3 koeling met een capaciteit tot -20C. Na het overlijden van oprichter Hans Veendrick in het jaar 2000 maakt zijn zoon Jan Veendrick deel uit van de directie. In 2006 heeft Veco het zilveruien verwerkingsbedrijf Prodimex uit Nieuw-Vossemeer overgenomen. Sinds 2010 is de gedeponeerde naam Veco groenten en bloembollen B.V. In 2013 neemt Veco het besluit om niet langer actief te zijn in de bloembollensector en zich verder te specialiseren in de teelt en verwerking van zilveruien en Parijse wortelen. In 2014 zijn er voor het laatst producten verwerkt op de locatie van Prodimex. De koeling werd in 2014 uitgebreid tot 61.000m3. In 2015 is er een nieuwe verwerkingsruimte gerealiseerd dat volledig is gericht op een efficiënte verwerking van de zilveruien met het oog op kwaliteit en voedselveiligheid. In 2017 heeft Veco ruim 2000 zonnepanelen op de daken van de koelcellen en verwerkingsruimte laten plaatsen. De zonnepanelen zijn goed voor een opbrengst van 700MWH per jaar. Dit staat gelijk aan een CO2-uitstoot besparing van 250.000KG en het planten van 800 bomen. In 2019 is Sjoerd Veendrick toegetreden tot de directie. Hij volgt zijn vader, Jos Veendrick, op die in mei 2019 met pensioen is gegaan. Sjoerd is onder andere verantwoordelijk voor de teelt van de zilveruien.

Heden

Veco is momenteel gespecialiseerd in het verwerken van groenten tot een halffabricaat voor industriële klanten. Het bedrijf is gespecialiseerd in het telen en verwerken van zilveruien en het telen, wassen en sorteren van Parijse wortelen. Sporadisch worden er aardappelen en wortelen gewassen voor derden. Er worden ook rode bieten geteeld. De koelcellen worden tevens verhuurd aan derden voor de opslag voor winterpeen, kool en diverse andere producten. Op de productielocatie in Creil wordt per jaar ongeveer 40.000 ton groenten verwerkt (exclusief koeling). Er wordt gewerkt volgens het FSSC 22.000 bedrijfssysteem met strenge regels voor hygiëne en voedselveiligheid.